Erhan Binici Girişimcilik ekosistemi her geçen gün gelişiyor
28 Ocak 2021

Erhan Binici Girişimcilik ekosistemi her geçen gün gelişiyor

Erhan Binici;
“Girişimcilik ekosistemi her geçen gün gelişiyor”

Her geçen yıl girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması ve girişimci sayısının artması için çalışmaların yapılması ülkemizde girişimci sayısında önemli bir artış yaşattı.

Girişimcilik ekosisteminin her alanında yaşanan hareketliliğin umut verici olduğunu belirten Ankaref Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erhan Binici gerek kamuda ve üniversitelerde gerekse özel sektörde girişimciliği destekleyen politikaların oluşturulması girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarını olumlu yönde etkiliyor” dedi.

Girişimciliğe Ankaref’i kurarak bundan 13 yıl önce 25 m2 ofiste zor şartlar altında, tüm birikimlerini harcayarak ve hatta üzerine borçlanarak adım attıklarını belirten Ali Erhan Binici ile girişimciliği ve girişimcileri desteklemek için yaptıkları çalışmaları konuştuk.

Erhan Bey, Ankaref de Türkiye’ nin teknoloji alanında üretim yapan önemli firmalarından birisi. Bildiğimiz kadarı ile birçok farklı sektörde çalışıyorsunuz. Ankaref’ de programıza konuk aldığınız start-up lar gibi başarılı bir girişim hikayesi mi?

Aslında Ankaref bugün konuk aldığımız start-up lardan daha da geride başlamış bir girişim yolculuğu. İki üniversite arkadaşının hayali ile 25 m2 bir ofisde başlayan Ankaref, 2007 yılında Nesnelerin ınterneti teknolojisini anlatmaya çalışıyordu. Neredeyse bugün Elon Musk’ ın insanların beynine çip takılmasını anlatmak gibi bir şeydi. İki yıl hiçbir şey satamadan ve bütün birikimlerimizi harcayarak bıkmadan usanmadan çalıştık. En iyi yaptığımız şey çok çalışmaktı ve yapabileceğimizden emindik. Kredi aldık, borç aldık ama umudumuzu hiç kaybetmedik. Bugün start-up lara baktığımızda görüyoruz ki bizden çok daha fazla imkanlara sahipler. Teşvikler, destekler, yatırımcılar düşünüldüğünde gerçekten her geçen gün büyüyen bir ekosistem var. Ankaref’ in gerçekten inanılmaz girişim yolculuğuda bugüne geldiğimizde 6 şirket ve projelerimizde iç ve dış kaynak olarak çalışan yaklaşık 2000 kişi var. Bu bizim açımızdan çok önemli bir değer. Üretmek, istihdam sağlamak ve ihracat yapmak amacıyla kurduğumuz Ankaref bugün tüm amaçları yerine getirmeyi başardı ve bundan sonra da büyüyerek devam edecek.

Birçok farklı sektörde çalışıyor ama en önemli veya siz de en özel yere sahip çalışmalar hangileridir?

Her projemiz, ürünümüz arkasında inanılmaz emekler barındırıyor. Her biri birbirinden gerçekten daha kıymetli. Tabi ki bazı işler hem teknolojik olarak hem de sağladığı faydalar olarak biraz daha bizim için özel oluyor. Mesela Aşı Takip Sistemi, çocuklarımızın güvenle aşılanmasını sağlayan bir sistem. Ben de bir babayım ve çocuğuma yapılan aşıdan emin olmak inanılmaz güvende hissettiriyor. Veya bugün bir ineğin kızgınlığını tespit edip bir buzağı bizim sayemizde dünyaya geliyorsa gerçekten çok keyifli. İnsanlar beton kalitesinden emin oldukları evde daha güven ve huzur içinde oturabiliyorlarsa yaptığınız çalışmalar ayrı bir haz veriyor. Akıllı ev sistemlerimiz sayesinde bir kişinin canını veya malını koruyabiliyorsak ve bir dua alabiliyorsak inanın birçok ticari başarıdan daha önemli. Büyüklerimiz elektriğin olmadığı dönemleri yaşamış kimselerdi ve belki hatırlarsanız neredeyse hepsi Allah şu elektriği bulandan razı olsun derlerdi. Bizim çalışmalarımız da aslında bir yerde benzer. İnsanlara faydalı olduğumuz projeler, ürünler bizde en özel yere sahip olanlar.

Ülke genelinde yürüttüğünüz projeler var, hem kamu hem de özel sektöre çözümler üretiyorsunuz, son yıllarda da Fonri markası ile tüketici elektroniğinde pazarınızı büyütüyorsunuz. Bu kadar farklı sektör ve disiplin bir arada nasıl yönetiliyor?

Aslında teknolojik açıdan baktığınızda aynı işi yapıyoruz. Uç noktadan veri almak. Tabi ki yöntem ve teknikler değişiyor ama uzmanlığımız olan veri toplama mimarisi ve mantığı değişmiyor. Zaten her zaman söylediğimiz, “Siz hangi veriyi nereden alacağımızı söyleyin, gerisini bize bırakın” felsefesi tüm bu işlerde benzer şekilde yürütülüyor. Tabi ki farklılaşma alan uzmanlığında yaşanıyor. Burayı da kendi öğretimizle aşıyoruz. Takım arkadaşlarım hangi işle uğraşıyorlarsa o işteki süreçleri en az müşterimiz kadar bilmeye odaklanıyorlar. Süreç hakimiyetimiz arttıkça işlerdeki başarı oranımız da artıyor. Ayrıca her alan da alanında uzman akademisyenlerden danışmanlık hizmeti alıyoruz. İşin hem teorik hem de pratik uygulamalarını birebir gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizzat ben dahil tüm arkadaşlarımız hiç bir ürünü masa başında, bilgisayar karşısında tasarlamıyoruz. Ankaref’ den birisini çiftlikde, hastanede, depoda, sevkiyatta ve benzeri birçok yerde görebilirsiniz. Tüketici elektroniğinde de başarımız aslında her birimiz birer kullanıcıyız. Kendi kullanmadığımız bir ürünü satmıyoruz. Bu nedenle de müşteri memnuniyeti Fonri ürünlerinde çok yüksek.

Özellikle 2019 yılından itibaren neredeyse tüm müşterilerimize önerdiğimiz iş modelimizle süreç içerisinde yerimizi alarak müşterimiz için çalışıyoruz. Kazan-kazan modelinin gerçek anlamda sahada uygulandığı bu iş modeli hem bizim süreç hakimiyetimizi arttırıyor hem de müşterimizin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Yoğun iş hayatınız içerisinde girişimcilere destek olmak için televizyon programına başladınız. Program yapma amacınız nedir?

Programımızda, girişim yolculuğuna başlamak isteyip yaşadığı tereddütlerden dolayı bir türlü başlayamayan, ilk adımı nasıl atması gerektiği konusunda net bir fikri olmayan yada güvenli limanlarından ayrılıp girişimciliğin dalgalı denizinde yol almaktan çekinen insanlara, ilk adımı atmalarını sağlayacak cesareti ve motivasyonu vermek, onlara girişimcilik serüvenlerinde yardımcı olacak yol haritaları sunmak, neyi nasıl yaparlarsa daha kısa sürede hevesleri ve heyecanları tükenmeden başarıya ulaşabilmelerini sağlayacak yöntemleri onlarla paylaşmayı amaçlıyoruz.

Genç girişimcilerin sesi olmayı başardık

Dijital Açı Programı’nda örnek teşkil edecek başarılı girişim ve girişimcileri, onlara hiçbir maddi yük oluşturmayacak şekilde, ekranlara taşıyoruz. Hem onların yatırımcılarla bir araya gelmelerini, kendilerine yatırımcı bulmalarını hem de onların daha yolun başında olan girişimcilere model olmalarını sağlıyoruz. Hatta bu amaç doğrultusunda programımıza konuk ettiğimiz start up larımızdan yatırım alanlar bile var.