6 Maddede IoT (Nesnelerin İnterneti) Güvenliği
26 Ocak 2021

6 Maddede IoT (Nesnelerin İnterneti) Güvenliği

IoT Güvenliğini Sağlamak İçin Bilmeniz Gerekenler

IoT (Nesnelerin İnterneti) güvenliği, bağlı cihazları ve ağları korumakla ilgili teknoloji alanıdır. IoT, birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar ve/veya insanlar sistemine internet bağlantısı eklemeyi içerir. Her “şey” benzersiz bir tanımlayıcı ve bir ağ üzerinden otomatik olarak veri aktarma yeteneği sağlar. Cihazların internete bağlanmasına izin vermek, uygun şekilde korunmazlarsa onları bir dizi ciddi güvenlik açığıyla karşı karşıya bırakır.

IoT güvenliği, daha büyük ağa sızmak ve saldırmak için ortak bir IoT cihazının kullanıldığı bir dizi yüksek profilli olaydan sonra incelemenin konusu hâline geldi. Güvenlik önlemlerinin uygulanması, bağlı IoT cihazlarına sahip ağların güvenliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir.

Bağlı cihazlar işinize gerçek bir destek sağlayabilir, ancak internete bağlı her şey siber saldırılara karşı savunmasız da olabilir. Kurumsal sunuculardan bulut depolamaya kadar, siber saldırganlar IoT ekosistemindeki birçok noktada bilgilerden yararlanmanın bir yolunu bulabilir. Bu da elbette IoT güvenliğinin ciddiye alınması gerektiği anlamına geliyor. 

İşte uygulayabileceğiniz IoT güvenlik ipuçları.
 

1. Mobil Cihazları Dikkatle Kullanın 

Her iş günü sonunda tablet, telefon gibi mobil cihazları kontrol edip kilitlendiğinizden emin olun. Mobil cihazlar kaybolursa verilere ve bilgilere erişilebilir ve bu da tehlikeli olabilir. Kaybolan veya çalınan bir cihaza kimsenin girmemesi için güçlü bir erişim şifresi veya biyometrik kullanabilirsiniz. Cihazda çalışacak uygulamaları kısıtlamanıza, iş ve kişisel verileri ayırmanıza ve cihaz çalınırsa iş verilerini silmenize olanak tanıyan bir güvenlik ürünü edinebilirsiniz.

2. Otomatik Antivirüs Güncellemelerini Uygulayın

Bilgisayar korsanlarının sisteminize ve verilerinize erişmesini sağlayan virüsleri bertaraf etmek için tüm cihazlarda yazılıma ihtiyacınız vardır. Cihazları bir siber saldırıdan korumak için otomatik antivirüs güncellemelerini ayarlayın.

3. Güçlü Oturum Açma Bilgileri Oluşturun 

Birçok kişi, kullandıkları her cihaz için aynı kullanıcı adını ve parolayı kullanır. Bu insanların hatırlaması için kolay olabilir ama siber saldırganların hacklemesi için de daha kolay olur. Her oturum açma işleminin her kullanıcı için benzersiz olmasına ve güçlü parolalar oluşturulmasına dikkat edin. Yeni cihazlarda her zaman varsayılan parolayı değiştirin. Aynı parolayı hiçbir zaman cihazlarda tekrar kullanmayın.

Teknolojik devreleri arka planında öne çıkan kilit ikonu.

4. Uçtan Uca Şifreleme Uygulayın 

Bağlı cihazlar birbirleriyle konuşur ve konuştuklarında bir noktadan diğerine veri aktarımı yapar. Her kesişme noktasında verileri şifrelemeniz gerekir. Başka bir deyişle, bilgileri bir noktadan diğerine geçerken korumak için uçtan uca şifrelemeye ihtiyacınız var.

5. Cihaz ve Yazılım Güncellemelerini Önemseyin 

Bir cihaz satın alırken satıcının güncellemeleri sağladığından emin olun ve her zaman bunları piyasaya çıkar çıkmaz uygulayın. Mümkün olduğunda otomatik güncellemeleri uygulayın.

6. Uzman Bir Siber Güvenlik Sağlayıcısı Seçin 

Beklentiniz IoT'nin işinize zarar vermesi değil, işinizi güçlendirmesidir. Dolayısıyla güvenlik açıklarına ve siber saldırılara sağlam çözümler sunan saygın bir siber güvenlik ve antivirüs sağlayıcısıyla kendinizi güvence altına alabilirsiniz.