IoT Erken Uyarı Sistemi ile Virüs Kontrol Altında
28 Mayıs 2021

IoT Erken Uyarı Sistemi ile Virüs Kontrol Altında

Gelecekteki Virüs Salgınlarını Engellemeyi Amaçlayan Nesnelerin İnterneti (IoT) Erken Uyarı Sistemi

Nesnelerin İnterneti (IoT), blok zincir ve kriptografi uzmanları; yeni virüs salgınlarını algılayabilen ve otomatik olarak bölgesel kapanmalar önerebilen erken uyarı sistemi ilerleme kaydedildiğini söylüyor.

Vücut sıcaklığını gerçek zamanlı olarak izleyen ve geniş ölçekte uygulanan IoT sensörleri, potansiyel karantina alanlarının hızlı bir şekilde, hatta belki de anlık olarak belirlenmesine olanak tanıyan coğrafi konum verilerini sağlayabiliyor. Buradaki amaç, bir salgın ortaya çıkmadan önce virüslerin yayılmasını kontrol altına almak.

Salgın hastalıklara karşı böyle bir çözüm üzerinde çalışan İsviçre merkezli bir IoT güvenlik şirketi tarafından yapılan açıklamada sistem, "Milyarlarca birbirine bağlı akıllı IoT sensöründen oluşan bir ağdan yararlanıp, anonimleştirilmiş dijital kimlikler biçiminde kodlanmış insan davranışlarını analiz ederek virüslerin yayılmasını tespit edebiliyoruz." ifadesiyle tarif ediliyor. Daha da önemlisi, şirket çözümünün her açıdan güvenli olduğunu ve sistem sayesinde viral hastalıkların yayılımının tespitinde güvenilir sonuçlar alınabileceğini öne sürüyor.

Erken Uyarı Sistemi ile ilgili en büyük sorun, sistemden faydalanacak bir kullanıcı tabanı elde etmek ya da sıradan bir üründe olduğu gibi sistemi kullanıcılara benimsetmek değil. Sorun daha çok kişisel verilerin korunması, konum bilgilerinin ve tıbbi kayıtların gizliliği ile alakalı. Bu tür bir sistem yalnızca bir kişinin seyahat ettiği ya da ikamet ettiği yer gibi bireysel davranışlarının izlenmesini değil aynı zamanda bu kişilerin tıbbi verilerinin de izlenmesi, kaydedilmesi gibi süreçleri içerir. Bu durumda söz konusu sistemde kişisel verilerin gizliliği üzerinden doğacak endişenin giderilmesi çözüme kavuşturulması gereken önemli bir husus olarak kendini gösteriyor.

Erken Uyarı Sistemi üzerinde çalışan şirketin tasarısının ilk adımını, temelde bir IoT sensörü olan cihazın halka dağıtılması oluşturuyor. Bu cihazlar, insanların vücut sıcaklığını ölçüyor ve coğrafi konum verilerini bulunduğu ağ üzerinden paylaşıyor. Elde edilen veriler daha sonra geniş ölçekte analiz edilerek, ortaya çıkan viral yoğunluk noktalarını belirlemek için kullanılıyor.

Geliştirilmeye devam eden IoT cihazında; Tatwah'ın BLE IT-005 IP68 sınıfı, düşük güçlü Bluetooth “tag”ine, ON Semiconductor'dan bir RSL10 ve N34TS108 sıcaklık sensörü eklenmiş. Tüm bunlar, WISeKey’in VaultIC407 isimli mikro-kontrolcüsünün sağladığı kriptografik hizmetler ve algoritmalar ile birleştirilerek; cihaz, parola ve sertifika tabanlı kimlik doğrulama gibi güvenlik özellikleriyle de donatılmış. 

Şirket, cihazın topladığı verilerin insanların ev ağları üzerinden geçerek, 5G ağı aracılığıyla bir sağlık uygulama kuruluşu sunucusuna gönderileceğini aktarıyor. Sağlık uygulama kuruluşunun sunucusundaki verilerin şifreleme anahtarları tarafından korunacağını belirten şirket, blok zinciri teknolojisi ile de verilerin güvenli dağıtılmış dosyalar biçiminde analiz için her yerde kullanılabilir halde olacağını aktarıyor. Şirket, aynı teknolojinin zaten ülkelerinin ulusal sağlık kimlik kartı uygulamasında da kullanıldığını dile getiriyor.

Yaptığı açıklamada IoT teknolojisinin geleceği üzerine de görüş bildiren şirket, "Ancak kesintisiz olarak ağa bağlı cihazlar ve ürettikleri veriler ile bu cihazları kontrol eden uygulamalar ve bunların etrafındaki hizmetlerin güvenilirliği bütünüyle garanti altına alınabilirse, IoT vadettiklerini yerine getirecektir." ifadesini kullanıyor.

Hazırlanan IoT Erken Uyarı Sistemi, IoT güvenlik araçlarını kullanarak IBM, Microsoft, AWS, SAP ve diğerler önemli şirketleri içeren iş ortaklarıyla birlikte geliştiriliyor.

Sonuç olarak şirketin çalışması, IoT teknolojisi sayesinde geliştirilen hizmetler ve ürünlerin, büyük miktarda veriyi toplama ve analiz etme yeteneği ile viral salgınların önlenmesi gibi insanlık için büyük yarar sağlayacak alanlarda kullanılabileceğine işaret ediyor. 

Sizler de Ankaref çatısı altında geliştirdiğimiz IoT çözümlerden kuruluşunuza uygun olanları kullanarak günümüz gelişimlerine ayak uydurabilirsiniz. Eğer blog yazımızı beğendiyseniz, başka bir Ankaref Blog yazımız olan IoT’de Veri Tazeliğinin Önemi başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir. Bir başka Ankaref Blog yazısında görüşünceye dek, hoşça kalın.