IoT ile İlgili Bilinmesi Gereken 15 Terim - 1
05 Ocak 2021

IoT ile İlgili Bilinmesi Gereken 15 Terim - 1

IoT Hakkında Öne Çıkan Kavramlar

Artık milyarlarca cihazın internet üzerinden birbirine bağlı olduğunu biliyoruz. Gelecek yıllar için cihazların bağlılığının istikrarlı bir yükseliş göstereceğini de... Nesnelerin İnterneti her geçen gün büyüyerek hayatımızın her alanında etkinliğini hissettirecek.

Bu seviyede bir yükseliş trendine sahip IoT dünyası ile ilgili bilinmesi gereken birçok kavram var. Nesnelere ilişkin bağlantılı bir gelecek bizi beklerken konuya daha güçlü bir hâkimiyet için IoT merkezli terimleri sizin için derledik.

6LoWPAN: IPv6 (Mevcut İnternet Protokolü) ve Düşük Güçlü Kablosuz Kişisel Alan Ağlarının birleşimine verilen isim. Güç kısıtlaması olan IoT cihazlarının doğrudan TCP/IP İnternet'e erişmesine izin verir. En küçük ve en zayıf IoT cihazlarının bile bağlantısını sağlar.

Actuator (Çalıştırıcı): Actuator, elektrik sinyallerini (hava, elektrik akımı veya sıvı ile taşınan enerji) hareket veya basınç gibi farklı enerji biçimlerine dönüştürür. Yani sensörlerin yaptığının tam tersi şekilde fiziksel özellikleri yakalayıp bunları elektrik sinyallerine dönüştüren bir mekanizmaya sahiptir.

Advanced Encryption Standards (Gelişmiş Şifreleme Standardı): 2001'den beri IoT cihaz taşıma katmanı güvenliği için standart olan bir elektronik veri şifreleme özelliğidir.

Ağ Geçidi (Gateway): Çeşitli ağ noktalarından bilgi toplayan ve bu bilgileri başka bir ağa gönderen herhangi bir cihaza verilen isimdir.

AMQP (Advanced Message Queuing Protocol): Mesaj yönlendirme (P2P, PubSub), kuyruğa alma, güvenlik ve güvenilirliğe odaklanan mesaj odaklı ara yazılım için açık uygulama katmanı protokolü.

API (Uygulama Programlama Arayüzü): Bilgisayarlar ve donanım/yazılım platformları arasındaki iletişimi hızlandırma yöntemi. Bir yazılımın, başka bir yazılımla iletişime geçmesini, başka bir yazılımın işlevlerini kullanmasını ve iş akışlarını paylaşmasını sağlar. API, farklı türden yazılım unsurlarını ortak bir potada birleştirir.

Beacon Teknolojisi: Küçük ağ vericilerinin düşük güçlü Bluetooth kullanan sistemlerle etkileşime girmesine izin verir. Beacon teknolojisine sahip cihazlar, pasif sinyallerle çevredeki akıllı telefonlar ile etkileşime geçer. Beacon ile kişiler yakalanır ve verilmek istenen bilgiler ulaştırılır. Örneğin; bir mağaza önünden geçerken mağazanın indirimleri hakkında bilgi, akıllı telefonlara iletilebilir.

Beacon teknolojisinin vektörel illüstrasyonu.

 

Big Data (Büyük Veri): Hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış, çok sayıda kaynaktan toplanan ve son derece hızlı bir şekilde iletilen büyük hacimli bilgileri karşılamaktadır. Bu bilgiler, analistler tarafından işletmeler ve diğer kuruluşlar için daha iyi bilgilendirilmiş stratejiler geliştirmek için kullanılan ham verilerdir. IoT, Big Data için çok büyük bir kaynaktır.

BLE (Bluetooth Low Energy): Daha düşük güç kullanımı ve sınırlı bir veri aktarım aralığı ile karakterize kablosuz, kişisel alan ağı. Bluetooth 4.0 olarak da adlandırılır.

Bulut Bilişim (Cloud Computing): Bir ağ üzerinden bağlanan ve yerel, şirket içi bir fiziksel sunucuya güvenmek yerine veri depolama, işleme ve yönetim için kullanılan uzak sunuculardır.

Endüstriyel IoT (IIoT): IIoT, makinelerin ve endüstriyel uygulamaların birbirleriyle gerçek zamanlı iletişim kurması (M2M) için bir araçtır. Makine ve ekipmanın gerçek zamanlı bilgileri bir uygulamaya aktarmasını sağlar. Bu, operatörlerin ekipman verimliliğini daha iyi anlamasına ve önleyici bakım ihtiyaçlarını belirlemesine olanak tanır.

Gömülü Yazılım (Embedded Software): Örneğin akıllı buzdolabı gibi genellikle bilgisayar olarak görülmeyen donanım cihazlarını ve sistemlerini kontrol eden bilgisayar yazılımı.

Havadan Programlama (Firmware-Over-The-Air): FOTA olarak da bilinen bu teknoloji, mobil cihazlarda uzaktan kablosuz kurulum, onarım ve yazılım ve hizmetlerin yükseltilmesine olanak tanır.

Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS): İngilizce Global Navigation Satellite System kısaltması olan GNSS, bölgeye göre veya küresel olarak otonom coğrafi konumlandırma, navigasyon ve zamanlama hizmetleri sunan herhangi bir uydu navigasyon sistemidir.

Uygulama Aracıları: Bir kuruluştaki yayıcı düğümlerdeki mevcudiyetleri ile IoT mimarisinde uçtan uca, eşler arası ağ oluşturma için ek yük eksikliğini gidermeye yardımcı olur. Trafiği yönetmeye yardımcı olmak, değişen IoT koşullarına gerçek zamanlı yanıt vermek ve yerel müşteri hizmetleri sağlamak için zekâyı ağın ucuna taşır.