İş Güvenliğini Artırmak için IoT Çözümleri
03 Mayıs 2021

İş Güvenliğini Artırmak için IoT Çözümleri

İş güvenliğini artırmak için IoT çözümleri neden gereklidir?

İş dünyasındaki tüm sektörler ve iş yerleri sürekli değişim halindedir. Veri analizi, raporlama, mevzuat, iş sağlığı ve iş güvenliği gibi alanlarda her zaman bir şeyler değişir ve pek çok insan bu değişimlere bağlı olarak tüm süreçleri daha iyi hale getirmek için çalışır. Tabii değişime ayak uydurmak her zaman sanıldığı kadar kolay olmayabilir ama güncel çözümlerle çalışma yaşamında bu uyumu yakalamak mümkün. IoT ya da diğer bir deyişle Nesnelerin İnterneti sistemlerinin entegrasyonu da çalışma yaşamında güncel gelişmelere uygun çözümler arasında.

Nesnelerin İnterneti (IoT), neredeyse dünyanın tamamını kapsayan birbirine bağlı cihazlardan oluşan bir ağdır. IoT çözümleri ile karmaşık verileri mekânsal engellere takılmadan, tam ve doğru bir şekilde aktarabilirsiniz. Bu kolay veri aktarımı sayesinde, işinizi ağa sürekli bağlı cihazlar aracılığıyla yönetebilir ve hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. IoT çözümleri, çalışma biçimimizi dönüştürüyor ve özellikle iş sağlığı ile güvenliğinin yönetilmesi noktasında performansı artırarak birçok sektörde çalışanlara fayda sağlıyor.

Verilerin hızlı bir şekilde aktarılmasıyla, farklı mekânlardaki çalışanlar, yöneticilere tam olarak ne olduğunu ve neye ihtiyaç duyulduğunu her zamankinden daha hızlı bir şekilde iletme imkanına kavuşuyor. Eski bir cihaza IoT ile ilişkili bir izleyici eklenerek, bu cihazın çalışmasıyla ilgili veriler merkezi bir noktaya aktarılabiliyor ve ilgili personelin bilgilere sorunsuz bir şekilde erişip değerli içgörüler elde edebildiği bir sistem kurulabiliyor. AR (Artırılmış Gerçeklik) ve AI (Yapay zeka) gibi son teknoloji uygulamalar da, IoT platformları sayesinde kolayca iş yerlerine entegre edilebiliyor.

IoT, Güvenlik Yönetimi Dünyasını Nasıl Değiştiriyor?

Kesintisiz olarak ağa bağlı bir iş gücü oluşturmak amacıyla IoT çözümlerini  kullanmayı seçen farklı sektörlerden kuruluşların, önemli ve tutarlı kazanımlar elde ettiğini biliyoruz. IoT çözümlerini, iş sağlığı ve güvenliği alanında uygun biçimde kullanmanın, bir kuruluşun tüm katmanlarına yansıyan bir gelişim sağladığı gözlemlenebilir bir gerçek. 

Şirketinizin IoT sistemleri yüksek bir güvenlik yönetimi standardını geliştirme ve sürdürme çabası içinde kullandığından emin olduğunuzda, iş süreçlerinizin verimi fark edilir bir biçimde artacaktır. Güvenlik yönetimi alanında ürün ve ekipman takibini IoT sistemler aracılığıyla gerçekleştirmeniz halinde, hangi avantajlara sahip olacağınıza bir göz atalım:

●    Büyüme için kolay planlama,
●    Sertifika ve standartların güvenilir takibi,
●    Azalan idari maliyetler,
●    Güçlendirilmiş hesap verebilirlik ve maliyet tasarrufu,
●    Gelişmiş iş yeri verimliliği ve stabilitesi.

IoT çözümlerinin iş yerinde düzenli ve bütünleşik kullanımı; bir kuruluşun veri kaydetme, raporlama ve analiz süreçlerinde büyük bir gelişim yaratır. Şirketinizde IoT çözümlerini kullanmak, zengin sonuçlar ve içgörüler sağlar. Böylece kuruluşunuz aşağıdakilere benzer avantajları kolayca elde edebilir:  

●    Yetenekleri geliştirme ve veriye dayalı bir kültür oluşturma
●    Mevcut şirket işlemlerinde en güncel verilere sahip olma
●    Yeni analitik işletim modelleri geliştirme
●    Kapsamlı bir veri tedarik zinciri elde etme
●    Yinelenen, değişken hataların gizli nedenlerini ortaya çıkarma

IoT Çözümleriyle Çalışan Güvenliğini Artırma

Mevcut IoT araçlarından verimli bir şekilde yararlandığınızda, veri paylaşımı ve yönetimi çözümlerini mümkün olan her alanda iş süreçlerinizi iyileştirmek için kullanabilirsiniz. IoT sistemleri, sadece iş yerinize eklenecek tali bir geliştirme seçeneği olarak düşünmeyin. Bu sistemler, çalışma yaşamına eksiksiz olarak entegre olarak, oldukça köklü bir dönüşüm yaratma potansiyeline sahiptir. Örneğin, çalışanlarınızı giyilebilir cihazlar ile donattığınızı düşünün. İş yerinizdeki çalışmanın formu köklü bir değişikliğe uğrayacak; çalışanlarınızın işini kolaylaştırdığınız gibi, işletmenizin verimini de artırmış olacaksınız.

Mobil telefonlar ve akıllı cihazlar ya da giyilebilir teknolojinin erişilebilirliği ve entegrasyon kolaylığı sayesinde, iş yeri sağlığını ve güvenliğini iyileştirmek her zamankinden daha kolay. İş güvenliği alanında IoT sistemleri kuruluşunuza entegre ederek, aşağıdakiler gibi avantajlar kazanabilirsiniz:

●    Güvenlik politikasının güçlendirilmesi 
●    Güvenlik gözlemlerinin otomasyon sayesinde kolaylaştırılması
●    Daha güvenli ve stabil operasyon gerçekleştirme kabiliyeti kazanma
●    Kritik emniyet, güvenlik ve operasyonel işlevler hakkında gerçek zamanlı veriler elde etme
●    Artan çalışan sağlığı ve azalan devamsızlık
●    Artan iş güvenliği sayesinde çalışanlara ödenecek tazminatlar ile ilgili maliyetleri azaltma.

Sizler de Ankaref çatısı altında geliştirdiğimiz IoT çözümlerden kuruluşunuza uygun olanıyla işe başlayabilir, iş güvenliği konusunda günümüz gelişimlerine ayak uydurabilirsiniz. Bir sonraki Ankaref Blog yazımızda buluşuncaya kadar, çalışma yaşamının güvenliği konusunda iş yerlerine seviye atlatan IoT sistemlerin kendi güvenliği ile ilgili konseptlere göz attığımız IoT (Nesnelerin İnterneti) Güvenliği Nedir? başlıklı yazımızı okumak isteyebilirsiniz. Başka bir Ankaref Blog yazısında görüşene dek hoşça kalın.