Nesnelerin İnternetinin Kullanım Alanları
30 Ekim 2020

Nesnelerin İnternetinin Kullanım Alanları

IoT ve Endüstri 4.0 ile Büyük Dönüşüm

Gelişerek hayatımızdaki kolaylıkları da büyüten teknoloji, sürekli olarak önümüze yeni şeyler koyuyor. Teknolojik hareketliliğe karşı “10 yıl önce bu akla hayale gelir miydi?” ve benzeri şekilde dile getirilen ifadeler, artık fazla uzağa gitmeden kullanılır hâle geldi.

Örneğin; 1 hafta önce böyle bir şey aklımıza gelmezdi, bu daha düne kadar ne zahmetli işti, gibi cümleler sohbetlere dâhil oldu.

Her gün yeni gelişmeleriyle önümüze gelen teknolojik imkânlar, hayatımızı benzersiz dönüşümlere doğru eviriyor. Bu imkânlardan “Nesnelerin İnterneti” (IoT), nesnelerin birbirine veya daha büyük sistemlere internet vasıtasıyla bağlanıp veri alışverişi yapmasını, birlikte çalışmasını sağlıyor.

“Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir? Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımız için tıklayın.

Yeni gelişmeler, yeni alanlarda veya mevcut alanlarda iş yapış biçimini, verimini ve sürelerini pozitif anlamda etkiliyor.

Nesnelerin İnterneti de Endüstri 4.0 döneminde lojistik, otomasyon, enerji, güvenlik, ulaşım, endüstri, tarım, sağlık ve daha birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Nesnelerin interneti, akıllı ev, mutfak, ağ bağlantısı konsepti. Beyaz telefon tutan insan eli.


Bina ve evlerde IoT kullanımı; yangın, su, duman ve doğal gaz sensörleri, evin güvenliği için alarm ve gözetleme sistemleri, ortam koşullarına ayak uyduran aydınlatma sistemi, projektör, bilgisayar ve oyun konsolu sistemleri, eğlence amaçlı medya oynatma sistemi, kontrol sistemleri, bebek izleme, evde değilken de sıcaklık ayarlama sistemi gibi kolaylık sağlayan teknolojilerle örneklendirilebilir.

Kontrol otomasyon, akıllı fabrika endüstriyel gerçek zamanlı izleme sistemi yazılımı. Kaynak robotiği ve dijital üretim operasyonu.


Endüstride IoT teknolojilerinin kullanımı ise makine ağı ve kontrol sistemleri, endüstriyel verimi arttırma, zamanı doğru kullanma gibi konularda büyük önem taşıyor. IoT cihazlarının buradaki misyonu, işin ilerleyişine ve hızının artmasına yardımcı olmasıdır.

Örneğin; makineler birbiriyle iletişime geçip kendi aralarında bilgi alışverişi yaparak sürecin kısalmasına katkıda bulunurlar. İnsan faktörü söz konusu olduğunda bu süreç, işçi sayısının artması ve işleyişin raporlanıp sonraki aşamaya geçilmesiyle daha uzun zaman alacaktır. Fakat günümüzde cihazlar kendi aralarında anlaşarak kendi kontrol mekanizmalarını sağlıyor, insan gücüne daha az ihtiyaç duyarak daha kısa sürede daha verimli işler çıkarıyorlar.

Enerji Sektöründe Nesnelerin İnterneti

Enerji sektöründe kendisine yer bulan IoT ile tasarruf amaçlı akıllı cihazların enerji kontrolünü sağlamak için uzaktan kontrol sistemleri barındırma, denetleme ve kontrol, veri toplama, gelişmiş ölçüm sistemleriyle verimliliği ve kaliteyi arttırma faydaları ön plana çıkıyor.

Sağlık Sektöründe Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnternetinin bir başka kullanım alanı da sağlık sektörüdür. Vücut değerlerinin takibi ve sağlık personelinin işlerini veri toplama analiz etme gibi işlemlerle kolaylaştırma konuları ilkler arasında. Bunun yanı sıra tıbbi cihazlar, giyilebilir akıllı cihazlar, acil bildirim sistemleri ile acil durumlarda gerekli şahıs veya kurumlara bildirim gönderme, kalp krizi vb. sorunlarda ambulans çağırma, gerçek zamanlı bebek izleme, uzaktan sağlık ve aşı takip sistemi gibi hayat kolaylaştırıcı sistemler sağlık alanında kullanılıyor.

Ulaşım Sektöründe Nesnelerin İnterneti

Hız kesmeden gelişim gösteren ulaşım ve otomotiv sektörü durmadan yenilikler sunmakta ve otomasyon konusu daha da göz önünde tutulmaktadır. Sürüş deneyimi ve emniyeti arttırmak için sürekli olarak teknolojik nimetlerden faydalanan bu sektörde IoT’nin olması da kaçınılmazdı. Sürücü ile araç arasındaki etkileşimi arttırmak, akıllı park, trafik izleme, güvenlik, yol yardımı, insansız navigasyon yöntemi, acil durumlar için otomatik şanzıman sistemi IoT cihazlarıyla sağlanan yenilikler olarak karşımıza çıkıyor.

Sanayi 4.0 konsept, ikon akış otomasyonu ve üretim teknolojisinde veri alışverişi.


Tarım Sektöründe Nesnelerin İnterneti

Tarımda her adımın takibini sağlamak, kaliteli ve yüksek verimde ürünler üretmek için nesnelerin internetinden faydalanılıyor. Akıllı tarım aletleri, akıllı tarlalar gibi verimi arttırmaya ve süreyi kısaltmaya yönelik birçok alanda nesnelerin interneti mevzubahis oluyor. Ayrıca tüketilen yemeklerin gıda güvenliği sistemi ile geçtiği işlemlerin takibinin yapılması mümkün kılınıyor.

Suyun daima önemli olması ve tüketiminde israfa kaçılmaması sebebiyle tarım alanlarında su kullanımının denetlenmesi gerekiyor. IoT teknolojisi de daha az su tüketimiyle daha çok alan sulama gibi imkânların yanı sıra toprağın durumunu da bildirme faydası sunuyor. Çiftçilere böceklerin bulunduğu yeri gösteren ve ürünlerini bulmada kolaylık sağlayan cihazlar da tarım alanında çiftçilerin yardımcısı oluyor.

Çevre Alanında Nesnelerin İnterneti

Çevre analiziyle IoT cihazlar; hava durumu, deprem gibi konularda erken haberdar etme ve kimi durumlarda otomatik tedbir alma sistemlerini sunuyor. Hava kirliliği konusunu da inceleyen IoT cihazlar, bu konuda çıkarımlar yapılmasını sağlıyor. Burada IoT; yangın ve yangın algılama sistemleri, bulut tabanla hava izleme sistemi, doğal afet erken uyarı ve tedbir sistemleri gibi alanlarda kendini gösteriyor.

Giderek yeni alanlarda, giderek artan yoğunlukta kullanılan IoT teknolojisinin önümüzdeki yıllardaki büyüme ivmesi bizi şaşkınlık içinde bırakabilir. Endüstri 4.0 döneminin de başlaması ile birlikte Nesnelerin İnterneti alanında yaşanacak gelişmeler çok daha hızlı olabilir. Burada önemli olan insanların ve toplumların bu yenilik hızına yetişmesi ve günü kaçırmaması.

Alttaki basit anlatımlı videoyla siz de IoT konusunda önemli noktaları kaçırmayın.