Uçta Hesaplama (Edge Computing) Nedir?
30 Aralık 2020

Uçta Hesaplama (Edge Computing) Nedir?

Geleceğin Akıllı Teknolojisi Uçta Hesaplama Nasıl Çalışır?

Bilgi teknolojileri alanında büyük etki yaratması ön görülen Uçta Hesaplama (Edge Computing) büyük veri, nesnelerin interneti ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerle büyük teknoloji dönüşümüne öncülük etmeye hazırlanıyor. IoT veya yapay zekâ kadar yaygın olarak bilinen bir kavram olmasa da gelecekte herkesin adını sıkça duyacağı yeni bir teknoloji olarak hayatımızdaki yerini her geçen gün artırıyor. Özellikle 5G teknolojisinin kullanımın artmasıyla birlikte bu kavramı çok daha yakından tanıma ve deneyimleme fırsatı bulacağız.

Peki akıllı uygulamaların vazgeçilmez parçası olan bu Uçta Hesaplama teknolojisi nedir ve nasıl çalışır? Bu teknolojiyi biraz daha yakından tanıyalım. 

Uçta Hesaplama 

Uçta Hesaplama genel tanımıyla; “hesaplama sürelerini iyileştirmek ve bant genişliğinden tasarruf etmek için, hesaplama ve veri depolamayı ihtiyaç duyulan yere daha yakın hale getiren dağıtılmış bir hesaplama paradigmasıdır.”

Kurumsal uygulamaları, IoT cihazları veya yerel uç sunucuları gibi veri kaynaklarına yaklaştıran dağıtılmış bir bilgi işlem çerçevesidir. Kullanıcılardan aldığı verilerin bulut üzerinde toplanarak en yakın cihazlara dağıtılmasını sağlayan bu teknoloji bilgi teknolojisinin mimarı olarak kabul ediliyor. 

Nasıl Çalışır? 

Uçta Hesaplama, verileri, uygulamaları ve bilgi işlem gücünü merkezileştirilmiş ağdan uç noktalara doğru iterek çalışır ve bilgi parçalarının sunucunun dağıtılmış ağlarına dağılmış halde kalmasını sağlar.

Dataların daha uzun yollarla veri merkezlerine gönderildiği bulut bilişimin aksine, Nesnelerin İnterneti (IoT) verilerinin oluşturulduğu yere daha yakın işlenmesine olanak sağlar. Bu şekilde, veri kaynağında veya yakınında analitik ve bilgi üretimi gerçekleştirilerek veriler ağın ucunda işlenir.

Üretim fabrikasında akıllı teknoloji kullanımı.

Nerelerde Kullanılır? 

Edge Computing teknolojisi daha çok kameralar, sensörler, üretim hattı makineleri, arabalar ve endüstriyel ekipman kullanımı gerektiren sektörlerde öne çıkıyor. Uçta veri çıktısının hesaplanmasını sağlayan etkili uygulamalar, yalnızca gerçek zamanlı karar vermede yardımcı olmakla kalmıyor, herhangi bir gecikmeyi azaltarak aynı zamanda maliyetleri düşürüyor ve yatırım getirisini iyileştiriyor.

Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda Uçta Hesaplama uygulamalarının hangi sektörlerde nasıl kullanıldığına ve kullanılabileceğine dair birkaç örnek verilebilir. 

Petrol ve Gaz: Petrol ve gaz arama sürecinde, Uçta Hesaplama teknolojisinin öngörüye dayalı analiz özelliği makine arızalarını tespit etmek için kullanılıyor.

Kimya Endüstrisi: Üretkenliği ve işyeri güvenliğini artırmak için sürecin iyi analiz edildiği akıllı petrol rafinerileri inşa etmek için kullanılmaktadır.

Enerji Sektörü: Çeşitli enerji üreten endüstrilerde güç kaybını azaltmak ve enerji ekipmanlarını güvenilir ve verimli hale getirmek için kullanılmaktadır.

Endüstriyel Kullanım: Bu teknoloji sayesinde uçtaki bilgilerden yararlanılarak, sistemlerin kapatılması gibi işlemler sunucuları sorgulamaya gerek kalmadan gerçekleştirilebilir.

IoT Teknolojisinin Geleceğini Nasıl Etkileyecek?

Üretim, enerji, ulaşım, sağlık veya başka hangi sektörde olursanız olun, IoT teknolojisi işletmeniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Uçta hesaplama da bu kapsamda, büyük miktarda veri ileten internet ağları üzerindeki azaltılmış yük ile birlikte üretilen tüm verileri daha yüksek bir hızda yönetmenize ve analiz etmenize yardımcı olur. Yani aslında bu teknoloji Nesnelerin İnterneti çözümlerini bir adım daha ileriye taşıyacak bir alt yapıya ve güce sahip. Bu gücü de yakın zamanda pek çok IoT uygulaması içinde deneyimleyebilecek, IoT teknolojisinin etkisini çok daha farklı şekillerde gözlemleyebileceğiz.